Grattis Paramountric!

BASTA-systemet del av hackathonvinst

Publicerad 10 okt. 2023

Team Paramountric vann BIM Alliance hackathon 2023 med sin lösning för BASTA-systemet. Vi intervjuade grundaren Andreas Rudenå. 

Bild från BIM Alliance, fotograf Jeanette Andersson.

Kan ni beskriva er vinnande lösning?

I vår hackathon-lösning valde vi att testa hur vårt gränssnitt, som baseras på noder, kunde koppla ihop IFC-filer med BASTAonlines databas. Målet var att användaren enkelt ska kunna koppla ihop produkter med modellen, och samtidigt se flödet på arbetsytan.

Användaren ska också kunna spara ner IFC-filer där produktdata är inlagda i filerna. Som bonus testade vi att koppla in AI för att kunna söka i data från en prompt. Vi är väldigt nöjda med att vi lyckades få ihop en enkel version av detta arbetsflöde på så kort tid, och ännu nöjdare med att få den fina bekräftelsen från juryns sida. Detta betyder att vi är något intressant på spåret!

Vilka är Paramountric?

Paramountric är en startup i Malmö som utvecklar en plattform för hållbarhet, där arbete med dataflöden, avancerad visualisering och AI förenklas för människor och för de samarbeten som behövs för vår hållbara och digitala framtid. Det som särskiljer Paramountric från andra applikationer är att teknologi från digitala tvillingar låter användaren utforska detaljer, till exempel 3D och realtidsdata, samtidigt som man kan zooma ut och se samband i flöden och processer. Användaren kan sedan bygga presentationer eller formulär, och bjuda in andra för att medverka i miljöarbetet.

Det är en plattform vi behöver för att bryta ner komplexiteten i miljöarbetet i samverkan mellan människor, och mellan människor och maskiner. Detta kommer bli särskilt viktigt framöver när AI och automation kommer att ta över mer och mer inom digitala flöden.

Vad skulle er lösning kunna leda till?

Denna lösning skulle kunna leda till att man i tidigt skede kan få in information i BIM-modellen kring miljögifter så att man inte tar sämre val i ett senare skede än man hade behövt. Dessutom kan man med denna typ av användargränssnitt enkelt hoppa mellan olika versioner eller alternativ av byggnaden i ett tidsperspektiv.

För att kunna ta bra beslut kring hållbara lösningar är det viktigt att aktörer kan se hur stora konsekvenser olika val får och att man kan kommunicera detta tydligt till beslutsfattare, under hela processen. Man ska bli belönad för hållbara val - därför är det viktigt att man kan förstå och kommunicera dessa tydligt. Vi har föreslagit ett interface där man kan titta på helheten samtidigt som man enkelt kan hitta in i detaljerna.

Se videon från hackathonet