Intervju med BeWo

Internationell API-användning

Publicerad 15 feb. 2024

BeWo, ett danskt företag som gör det möjligt för organisationer att spåra sitt miljöavtryck, är en av de senaste användarna av BASTA:s API. Och den tredje internationella API-användaren!

Bild på BeWo-teamet från januari 2024.

För 4 år sedan grundades BeWo av Mikkel Bering Alstrup, Jacob Bruun och Allan Tharuman med målet att tillhandahålla korrekt miljödata. BeWo hjälper små och medelstora företag att beräkna koldioxidutsläppen från sina inköp, för att användas i rapporter eller som en bas för reduktionsstrategier. Beräkningen utförs av BeWos AI-motor i alla tre scope, baserat på GHG-protokollet och integreras sömlöst med ett företags finans- eller ERP-system för att exakt extrahera nödvändiga data.

Jacob Bruun, medgrundare och CTO, förklarade att branschen för tillförlitlig miljödata växer:


- De ökade kraven på hållbarhetsrapporter och taxonomireglerna från EU innebär att alla företag kommer att behöva spåra sina utsläpp. En av de snabbast växande sektorerna är bygg och fastighet, där information från BASTA:s API kommer att användas.

 Vår tjänst hämtar information om köpta produkter från kundens ekonomi- eller affärssystem och importerar den till vår databas, där koldioxidutsläppen beräknas. BASTA:s API hjälper oss att identifiera produkterna och deras innehåll.

BeWo blev en av de cirka 20 organisationer som använde BASTA:s kostnadsfria API. För BeWo och Jacob var anledningen till att välja BASTA just att det var gratis och användarvänligt.

- Vi såg att BASTA hade ett fritt och öppet API, där det skulle vara enkelt för oss att hämta data. Andra alternativ är inbyggda i egenägd programvara och har en kostnad, vilket inte var ett bra alternativ i jämförelse. Med hjälp av BASTA API kan vi få tillgång till en stor mängd EPD-information, som är den mest exakta miljödata som finns tillgänglig, säger Jacob Bruun.

API:n är en av grundstenarna i BASTA, tillsammans med loggbokstjänsten och den öppna databasen. Det kan användas av distributörer för att visa produktkvaliteter, entreprenörer för att uppnå vissa miljöcertifieringar och för alla organisationer med interna krav på innehållet i produkter.