• Sök registrerade artiklar
  • Registrera artiklar
  • Loggbokstjänst
  • Öppet API
  • Logga in
  • Om BASTA
  • Kontakt
  • Kriterier
  • Dokument
  • Utbildningar & Event
  • Nyheter
  • Marknad
  • English
  • BASTA-systemet
  • Kriteriernas uppbyggnad
  • Hur görs bedömningen av artiklar
  • Avisering om kriterieförändringar
  • Hormonstörande ämnen
  • Kraftigt allergiframkallande ämnen

BASTA-systemet

Egenskapskriterier

BASTA-systemets kriterier beskrivs i egenskapskriterier. För att en artikel ska kunna registreras inom BASTA-systemet måste den klara egenskapskriterierna för den kriterienivån som man vill uppnå.

Kriterienivåer

Artiklar som klarar BASTA-kriterienivån klarar systemets högsta ställda krav gällande kemiskt innehåll och begränsar både utfasningsämnen och riskminskningsämnen.

Kraven finns definierade i BASTAs egenskapskriterier.

Läs mer nedan

Artiklar som klarar BETA-kriterienivån klarar systemets baskrav gällande kemiskt innehåll och begränsar utfasningsämnen.

Kraven finns definierade i BETAs egenskapskriterier.

För BETA-produkter är tillverkaren skyldig att göra en riskbedömning och tillhandahålla en miljö- och säkerhetsinformation där det framgår hur produkten skall hanteras under bland annat byggskedet och rivning.

Läs mer nedan

Artiklar som inte klarar klarar BASTA- eller BETA-kriterienivån kan registreras enligt kriterienivån DEKLARERAD. För att kunna göra detta krävs fullständig kunskap om produkternas kemiska innehåll. Detta innebär att artikeln innehåller riskminsknings- eller utfasningsämnen, detta måste anges under artikelinformation.

Kraven finns definierade i DEKLARERADs egenskapskriterier.

DEKLARERAD är anpassat för cirkulära material då ett verifierat medelvärde accepteras vad gäller innehållet.

Läs mer nedan

Artiklar som innehåller Elektronik. Då delar av artikeln har begränsad information om innehållet anges den andel av produktens totalvikt som klarar BASTA, BETA, DEKLARERAD, RoHS respektive Okänt.

Läs mer nedan

”BETA till BASTA”-produkter ändrar sitt kemiska innehåll när produkten härdar eller torkar.

Kravnivån ger användaren bättre information om hur produkten ser ut i den färdiga byggnaden och det blir tydligare hur produkten skall hanteras vid ombyggnad eller rivning.

Läs mer nedan

”DEKLARERAD till BASTA”-produkter ändra sitt kemiska innehåll när produkten härdar eller torkar.

Kravnivån ger användaren bättre information om hur produkten ser ut i den färdiga byggnaden och det blir tydligare hur produkten skall hanteras vid ombyggnad eller rivning.

Läs mer nedan

Kompletterande information

Informationskrav

För samtliga BASTA-systemets kriterienivåer finns ett gemensamt informationskrav (Tabell 2. informationskrav), om en artikel innehåller ett ämne med en halt som är högre än kravnivån så måste leverantören publicera detta i registret.

Läs mer nedan

Cirkulerat material

BASTA-systemet definerar cirkulära material som material som är cirkulerat genom återanvändning eller återvinning. I databasen kan man redovisa innehåll av cirkulerade material på nivåerna återvunna eller återanvända/återbrukade.

Läs mer nedan

Förnybara material

Produkten innehåller råvaror eller material som är förnybara. Med förnybart avses material eller råvaror som kommer från biobaserade källor som återskapas i minst samma takt som de förbrukas.

Läs mer nedan

Kriterier

Kriterierna för BASTA, BETA och DEKLARERAD finns att ladda ner på vår dokumentsida, klicka här.

Läs mer nedan

Nedan kan du läsa mer om våra olika nivåer och andra saker. Klicka på respektive rubrik för att fälla ut och få mer information


Klicka här för att läsa mer om BASTA

Utöver baskraven som är gemensamma för BASTA och BETA, så ställs det i BASTA-kriteriet ytterligare krav på ämnen som är allergiframkallande, akut- eller kroniskt toxiska och miljöfarliga, samt för flyktiga organiska ämnen.

Vid certifiering av byggnader:

Produkter i BASTA-registret uppfyller:

  • Klarar betygsnivå BRONS, SILVER & GULD för Indikator 14 – UTFASNING AV FARLIGA ÄMNEN i Miljöbyggnad 2.2 och 3.0*
  • Klarar samtliga poängkraven och krav på exemplarisk nivå i MAT 07 Farliga Ämnen i BREEAM-SE
  • Svanenmärkning av byggnader godkänner inga tredjeparts certifieringar

*) Emissionskravet för produkter som brukaren exponeras för inomhus är inte inkluderat i BASTA-systemet

Läs mer utförlig information om miljöcertifieringar här.


Klicka här för att läsa mer om BETA

 

Artiklar som registreras enligt BETA-nivån innehåller riskminskningsämnen och då måste en riskvärdering göras.

Värderingen ska ge användaren anvisningar om eventuella risker under byggskedet, under bruksskedet samt vid rivning och avfallshantering.

Vägledning för registreringen enligt BETA-nivån finns i kriterierna samt i dokumentet ”Handledning – Miljö- och hälsosäkerhetsinformation för BETA-registrering” samtliga dokument finns på som finns på sidan Dokument

Vid certifiering av byggnader:

Produkter i BETA-registret uppfyller:

  • Klarar betygsnivå BRONS och SILVER för Indikator 14 – UTFASNING AV FARLIGA ÄMNEN i Miljöbyggnad 3.0
  • Klarar betygsnivå BRONS, SILVER & GULD för Indikator 14 – UTFASNING AV FARLIGA ÄMNEN i Miljöbyggnad 2.2
  • Klarar samtliga poängkraven i MAT 07 Farliga Ämnen i BREEAM-SE
  • Svanenmärkning av byggnader godkänner inga tredjeparts certifieringar

Läs mer utförlig information om miljöcertifieringar här.


Klicka här för att läsa mer om DEKLARERAD

 

Artiklar som registrerats enligt DEKLARERAD-nivån får innehålla utfasnings- eller riskminskningsämnen. Men registreringen skall alltid återföljas av ett säkerhetsdatablad eller en byggvarudeklaration där artikelns utfasnings- och riskminskningsegenskaper finns angivna.

Vid certifiering av byggnader:

DEKLARERAD-produkter innebär avvikelsehantering i Miljöbyggnad.

Läs mer utförlig information om miljöcertifieringar här.


Klicka här för att läsa mer om ELEKTRONIK

 

Produkter som innehåller Elektronik

För att registrera produkter i Basta krävs att fullständigt innehåll finns tillgängligt och då för varje vara som ett komplext föremål består av (jmf artikel 33 i REACH). Då elektronik ofta innehåller ett stort antal varor/komponenter i kombination med långa leverantörskedjor är det i många fall mycket komplext att få fram innehållsinformation på den nivå som krävs för en registrering i Basta-systemet. Resultatet av detta är en avsaknad av kvalificerade produkter som innehåller elektronik.

Därför finns produktkategorin Elektronik där målsättningen är att öka kunskapen och underlätta materialval där elektronik är en del av bygg- eller anläggningsprodukten.

För dig som söker produkter:

Metodiken bygger på att tillverkaren anger hur stor andel av produktens totalvikt som klarar vilken kravnivå.


Vid produktvalet så prioriteras produkter där andelen är hög i de grupper där Basta kräver att full kännedom om innehåll finns – i första hand BASTA följt av BETA och DEKLARERAD.

Andelen som är angiven i gruppen RoHS betyder att begränsad information om innehållet är tillgänglig, men där man i fallet med RoHS uppfyller de lagkrav som är kopplade till direktivet.

Okänt är ifylld om någon del i produkten har ofullständigt innehåll inte omfattas av RoHS.

Information om hur produkten förhåller sig till de nya kraven blir tillgänglig genom att man antingen rör muspekaren över den svarta symbolen, eller att man öppnar artikeln genom att klicka på produktnamnet.

Om en artikel/komponent i produkten innehåller ämnen på kandidatförteckningen i halter >0.1% så är produkten markerad med ett rött inringat utropstecken och mer information återfinns när man öppnar artikeln genom att klicka på artikelnamnet.

För företag som registrerar artiklar:

Metodiken bygger på att det i registreringen anges hur stor andel av produktens totalvikt som klarar vilken kravnivå. Kvalificeringen utgår från de högsta kraven (BASTA) där totala andelen (vikts%) som klarar den nivån anges. Därefter arbetar man sig ner i strukturen till dess att produktens totala vikt är fördelad.

Prio 1 – Fullt innehåll tillgängligt
BASTA – BETA – DEKLARERAD

Prio 2 – Begränsat innehåll tillgängligt
RoHS – Okänt

De andelar av produkten där begränsad information om innehållet är tillgänglig, fördelas mellan gruppen RoHS och Okänt. Gruppen RoHS används för de andelar som uppfyller de lagkrav som är kopplade till direktivet. Okänt-delen används om någon del i produkten har ofullständigt innehåll och inte omfattas av RoHS. Summan av mängderna får inte överskrida 100%.

Om någon ingående komponent/vara innehåller ett ämne på kandidatförteckningen över 0,1% så ska detta anges under registreringspunkten ”Informationskrav kemiska ämnen”. I registreringens kommentarsfält anges vilken typ av komponenter/ingående varor som saknar fullständigt innehåll, respektive vilken typ som innehåller ämnen på kandidatförteckningen.

För mer information om hur kvalificeringen går till och vilka krav som ställs på innehållet i produkterna hänvisas till respektive egenskapskriterium (länk till dokumentsidan).

Vid certifiering av byggnader:

Produkter som ingår i Elektronik, och där inte hela innehållet är fördelat på BASTA respektive BETA, kan kräva avvikelsehantering vid miljöcertifiering av byggnader. Detta då utfasningsämnen (Deklarerad) eller ofullständigt innehåll (RoHS/Okänt) kan förekomma.

Produkten kan omfattas av avvikelsehantering i till exempel Miljöbyggnad, om delar av innehållet är angivet som Deklarerad (utfasningsämnen) eller RoHS/Okänt (okänt innehåll).


Klicka här för att läsa mer om BETA till BASTA

BETA till BASTA är en kriterienivå för kemiska produkter som ändrar sitt kemiska innehåll vid användning. BETA till BASTA ger en mer rättvisande bild om produkten när den är inbyggd i fastigheten. BETA till BASTA betyder att produkten vid leveransen klarar BETA-nivån men att den när den är inbyggd klarar den mer krävande BASTA-nivån.

I BASTA-nivån så bedöms en produkt alltid i sin leveransform, det vill säga i den form den levereras till byggarbetsplatsen. Många härdande eller torkande kemiska produkter kan för sin funktion och prestanda innehålla riskminskningsämnen i sin leveransform och hamnar därför i BETA-register. När produkten sedan används och härdar/torkar så kommer dessa ämnen ofta att förändras då de ingår i en härdningsprocess, alternativt avgår i en torkningsprocess. Den härdade/torkade produkten klara därför ofta kraven i BASTA-nivån.

Om man bara bedömer sin produkt utifrån BASTA-nivån och tittar på produkten i sin leveransform får det ibland stora konsekvenser. En isolering av polyuretan som är tillverkad i fabrik hamnar i BASTA-registret, men en isolerings som sprutas på plats under kontrollerade former hamnar i BETA-registret. Detta trots att slutprodukterna i det inbyggda skedet rent kemiskt består av exakt samma sak. På motsvarande sätt hanteras en fabrikslimmad detalj och en limning utförd på byggarbetsplatsen också på olika sätt, även om den slutliga kemiska sammansättningen är densamma.

Då produkten förekommer i sin leveransform under en förhållandevis kort period (dagar eller veckor) jämfört med den tid då den är inbyggd i fastigheten (år) är det rimligt att användaren får bättre information om hur produkten ser ut under större delen av sin livscykel. Det blir på så sätt lättare att välja produkt för den färdiga byggnaden eller hantera avvikelser från satta krav. Det blir också tydligare hur produkten skall hanteras vid ombyggnad, rivning eller om den på annat sätt måste ersättas.

För att kvalificera sina produkter till denna grupp måste tillverkaren på ett trovärdigt sätt kunna visa att produkten genomgår en härdningsprocess/torkning under de förhållanden som kan förväntas på en byggarbetsplats och att den i inbyggt läge har ett kemiskt innehåll som klarar BASTA-kriteriet.

I likhet med övriga produkter i BASTA-systemet så måste den som använder produkter i ”BETA till BASTA” fortsatt ta hänsyn till gällande arbetsmiljölagstiftning.

Vid certifiering av byggnader:

”BETA till BASTA” värderas i Miljöbyggnad och BREEAM-SE som BETA-produkter, läs mer utförlig information om miljöcertifieringar här.

Produkter i BASTA-systemet används t ex i certifieringar av byggnader och i andra upphandlingskrav, vilka inte tar hänsyn till den nya nivån ”BETA till BASTA”. Produkter som visas i denna nivå kommer även fortsättningsvis att hanteras som BETA inom vissa certifieringar. Detta betyder till exempel att även om en produkt har beteckningen ”BETA till BASTA” så kommer den inte att accepteras på nivån GULD i Miljöbyggnad under indikator 14 – UTFASNING AV FARLIGA ÄMNEN utan fortsatt enbart för nivån SILVER.

Information om att produkten in inbyggt skede klarar BASTA är dock viktigt i samband med medvetna materialval och avvikelsehantering i certifieringssystemen eller övrig kravställning.


Klicka här för att läsa mer om DEKLARERAD till BASTA

 

DEKLARERAD till BASTA är en kriterienivå för kemiska produkter som ändrar sitt kemiska innehåll vid användning. DEKLARERAD till BASTA ger en mer rättvisande bild om produkten när den är inbyggd i fastigheten. DEKLARERAD till BASTA betyder att produkten vid leveransen klarar DEKLARERAD -nivån men att den när den är inbyggd klarar den mer krävande BASTA-nivån.

I BASTA-nivån så bedöms en produkt alltid i sin leveransform, det vill säga i den form den levereras till byggarbetsplatsen. Många härdande eller torkande kemiska produkter kan för sin funktion och prestanda innehålla riskminskningsämnen i sin leveransform och hamnar därför i DEKLARERAD. När produkten sedan används och härdar/torkar så kommer dessa ämnen ofta att förändras då de ingår i en härdningsprocess, alternativt avgår i en torkningsprocess. Den härdade/torkade produkten klara därför ofta kraven i BASTA-nivån.

Om man bara bedömer sin produkt utifrån BASTA-nivån och tittar på produkten i sin leveransform får det ibland stora konsekvenser. En isolering av polyuretan som är tillverkad i fabrik hamnar i BASTA, men en isolerings som sprutas på plats under kontrollerade former hamnar i DEKLARERAD till BASTA. Detta trots att slutprodukterna i det inbyggda skedet rent kemiskt består av exakt samma sak. På motsvarande sätt hanteras en fabrikslimmad detalj och en limning utförd på byggarbetsplatsen också på olika sätt, även om den slutliga kemiska sammansättningen är densamma.

I likhet med övriga produkter i BASTA-systemet så måste den som använder produkter i ”DEKLARERAD till BASTA” fortsatt ta hänsyn till gällande arbetsmiljölagstiftning.

Då produkten förekommer i sin leveransform under en förhållandevis kort period (dagar eller veckor) jämfört med den tid då den är inbyggd i fastigheten (år) är det rimligt att användaren får bättre information om hur produkten ser ut under större delen av sin livscykel. Det blir på så sätt lättare att välja produkt för den färdiga byggnaden eller hantera avvikelser från satta krav. Det blir också tydligare hur produkten skall hanteras vid ombyggnad, rivning eller om den på annat sätt måste ersättas.

För att kvalificera sina produkter till denna grupp måste tillverkaren på ett trovärdigt sätt kunna visa att produkten genomgår en härdningsprocess/torkning under de förhållanden som kan förväntas på en byggarbetsplats och att den i inbyggt läge har ett kemiskt innehåll som klarar BASTA-kriteriet.

Vid certifiering av byggnader:

”DEKLARERAD till BASTA” värderas i Miljöbyggnad och BREEAM-SE som DEKLARERAD, läs mer utförlig information om miljöcertifieringar här.

Produkter i BASTA-systemet används t ex i certifieringar av byggnader och i andra upphandlingskrav, vilka inte tar hänsyn till den nya nivån ”DEKLARERAD till BASTA”. Produkter som visas i denna nivå kommer även fortsättningsvis att hanteras som DEKLARERAD inom vissa certifieringar. Detta betyder till exempel att även om en produkt har beteckningen ”DEKLARERAD till BASTA” så kommer den inte att accepteras av Miljöbyggnad under indikator 14 – UTFASNING AV FARLIGA ÄMNEN. ”DEKLARERAD till BASTA” innebär således avvikelsehantering i Miljöbyggnad.


Klicka här för att läsa mer om ämnen som omfattas av BASTA-systemets informationskrav

 

I BASTA-systemets kriterier finns ett informationskrav (Tabell 2. informationskrav), om en artikel innehåller ett ämne med en halt som är högre än kravnivån så måste leverantören visa detta i registret.

Kunskapsnivån kring kemiska ämnens hälso- och miljörisker blir ständigt bättre och nya rön tillkommer som leder till att BASTA-systemets kriterier ändras eller uppdateras. Här uppstår ibland en skillnad mellan systemets kriterier och andra rådande kriterierna för till exempel certifiering av byggnader. Det leder till att BASTA-systemet måste markera de artiklar där detta inträffar för att säkra att de som söker produkter i databasen får rätt information.

I Basta-systemet finns det därför en symbol som visar om de produkter som finns i vårt system kan innehålla ämnen som kan påverka valet om målet är en certifiering. Exemplet visar en produkt som klarar kravnivån BASTA men har en för hög halt av ett ämne som omfattas av informationskravet.

För att få mer information om vilka ämnen som leder till att symbolen visas så klickar man på produktens namn och information om ingående ämne, CAS-nummer och haltintervall finns under rubriken Informationskrav kemiska ämnen.

Vilka produkter markeras?

Hormonstörande ämnen*:

  • Produkter som klarar Bastas nya kriterier för hormonstörande ämnen men som innehåller ämnen som återfinns i EDS-databasen i halter >0,1%.
  • Produkter som innehåller >0,1% av ämnen upptagna på Bastas kriterium 5, indikativa listor – CoRAP, SIN-listan och Danske Center för Hormonstörande ämnen – och där ny vetenskaplig information leder till att listningen inte är relevant baserat på de vetenskapliga kriterier för hormonstörande ämnen som används inom EU-gemensam kemikalielagstiftning.

Övrig information:

  • Produkter som innehåller >0,1% av ämnen på kandidatförteckningen. Gäller ett fåtal produkter där ämnena i lagstiftningen har en högre klassificeringsgräns än 0,1%.
  • Produkten innehåller >0,1% av ämnen som är potentiellt persistenta och/eller bioackumulerande.

*) Hormonstörande ämnen  är ett område där mycket forskning pågår och nya rön kommer fram. Här har Basta implementerat nya kriterier för att på ett bättre sätt fånga upp hormonstörande ämnen. Till följd av det använder Basta från den 1 juni inte längre EDS-databasen, som tidigare nyttjats som grund för kriterium för hormonstörande ämnen. I stället så har kriteriet utökats med de ämnen som uppfyller nya definitioner i lagstiftningen men även kompletterats med indikativa listor som CoRAP, SIN-listan och Danskt Center för Hormonstörande ämnen.

Vid certifiering av byggnader:

Om en artikel innehåller ett av ämnena under informationskravet kan detta kräva avvikelsehantering om man arbetar i projekt som skall certifieras enligt till exempel med Miljöbyggnad.


Klicka här för att läsa mer om Cirkulerat material

 

Som cirkulerat material definierar Basta material som är cirkulerat genom återanvändning eller återvinning

Definition återanvändning/återbruk:

För definition av återvänt material tillämpar Basta den definition för återanvändning som anges i Miljöbalken, 1998:808. Återbruk jämställs inom Basta med termen återanvändning.

Återanvändning: att en produkt eller en komponent som inte är avfall används igen för att fylla samma funktion som den ursprungligen var avsedd för. Lag (2020:601)

Definition återvunnet:

Basta använder motsvarande definitioner som anges i standarden ISO 14021:2017.

Återvunnet material: material från en produkt eller komponent som tagits ur avfallsflödet och återförts till produktionsprocess. Mellansteg som insamling, hantering, rening med mera kan förekomma.

Återvunnet före konsumentled: Återvinningssteget har skett före konsumentled, till exempel insamling och återförande av avfallsströmmar från produktionsspill. Observera att insamling och återinförande av restmaterial och spill som uppkommer inom samma produktionsprocess inte kan räknas med.

Återvunnet efter konsumentled: Återvinningssteget har skett efter konsumentled, till exempel genom insamling/återtag efter att en produkt har använts av konsument.


Klicka här för att läsa mer om Förnybara material

 

Med förnybart avses material eller råvaror som kommer från biobaserade källor som återskapas i minst samma takt som de förbrukas.

Basta använder definitioner som anges i standarden ISO 14021:2017.

Exempel på förnybara råvaror/material: trä, stärkelse och cellulosa. Basta räknar inte vatten som förnybar råvara.

Vägen till giftfritt byggande!

BASTA-systemet är ensamt på marknaden om att erbjuda kostnadsfri och publikt tillgänglig information om trygga materialval.

  • Om BASTA
  • Kontakt
  • Kriterier
  • Dokument
  • Utbildningar & Event
  • Nyheter
  • Marknad
  • English
  • Logga in
  • Sök registrerade artiklar
  • Registrera artiklar
  • Loggbokstjänst
  • Öppet API
Besöksadress: Valhallavägen 81, 114 28 Stockholm Tel: 010-788 65 00 bastaonline@ivl.se

© 2023 BASTA Om webbplatsen Om cookies