Echa: Företagen dåligt förberedda på Reach 2018

2015-06-02

Publicerad 2015-05-29 i MiljöRapporten Direkt

Företag och många EU-länder är fortfarande omedvetna om den mängd arbete som krävs för att möta Reach nästa registreringsdeadline år 2018. Det var budskapet från Echa-direktören Andreas Herdina på myndighetens intressentdag i Helsingfors den 28-29 maj. Echa berättade också att myndigheten till 2018 års deadline väntar in tre gånger så många registreringar som under Reach första deadline.

Nyhetstjänsten Chemical Watch var på plats under dagen och talade med flera Reach-experter som varnade för den enorma mängd tester och administration som många företag måste genomföra de kommande tre åren. ”Min främsta oro är företag som är medvetna om att de måste göra något, men som inte är medvetna om den tidsplan de måste följa för att klara kraven”, säger till exempel Stuart Niven, senior regulatory affairs manager på Harlan Laboratories till Chemical Watch.

Echa berättade också under mötet om det nyligen etablerade nätverket ”Reach 2018 communicators network” dit bland annat EU-ländernas handelskammare har kopplats. Syftet är att nå ut till mindre företag som inte har full inblick i de kemikaliekrav de har på sig. Echa meddelade också att myndigheten planerar att introducera en hemsida för Reach-nybörjare i september.

Läs mer om Echas intressentdaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster